bij-kompost.jpg

Sociaal

Van projecten met een sociaal-maatschappelijk randje gaat mijn vuur aan. Ik heb al leuke projecten met verschillende doelgroepen mogen verzinnen, ondersteunen en uitvoeren. Kijk maar eens!

Young Impact (2024 - heden)

Bij Young Impact inspireer en activeer ik jongeren samen met een stuk of honderd andere trainers in heel Nederland om hun talenten te ontdekken en zich in te zetten voor wat zij belangrijk vinden. Wij geloven dat jongeren de energie en het talent hebben om daadwerkelijk een verschil te maken.

Met innovatieve lesprogramma’s over maatschappelijke thema's als klimaat, diversiteit, gelijke kansen, mentale gezondheid en events zoals de Young Impact Take Overs, de Young Impact Awards en Young Impact Day, bieden we jongeren de kans om in actie te komen voor zaken die voor hen van betekenis in hun eigen omgeving te zijn.

Wie weet sta ik binnenkort ook bij jou voor de groep!

Enthousiastelingen

Docenten

Mireille heeft het MDT-traject van Young Impact bij mijn groep op het startcollege vol enthousiasme en passie begeleid.

Al met al een zeer positieve ervaring. Ik zie haar graag volgend jaar terug!

Jolanda van Ruijven - docent Zadkine Startcollege Capelle

Jongeren

Ik ga je positiviteit erg missen!

Je mag wel iets strenger zijn!

Dankjewel voor je enthousiaste en leuke trainingen!

Wat een gezelligheid :)

Liftproject - Stichting Doe Maar! (2023)

In de herfstvakantie van 2023 was ik een week lang op pad met jongerencoach Julia Vellinga en acht jongeren uit Friesland. De jongeren hadden één doel: Liftend van Leeuwarden naar Genua, Noord Italië in vier dagen. 

Met een bus vol bagage van de jongeren en een bult eten reden we steeds tussen de jongeren door. Wij checkten of alles goed verliep, of de jongeren veilig waren, hielden een spannende liftbingo bij en gaven de jongeren tips en support.

Tijdens hun reis maakten ze van alles mee. Van twee uur in de regen staan, toch een stukkie met de trein, met heel veel hele leuke mensen in de auto, een VW bus, een camper, een stukje met de politie mee, vijf uren in een NL truck en op de radio, honden mee in de auto, met een Zwitserse profvoetballer mee, eten delen met de medebestuurders en in de auto met een ex coureur die toch wel een beetje heel snel door de bochten van de Belgische Ardennen reed. Iedereen haalde Genua! Ook deden de jongeren te gekke bingo opdrachten om punten te verdienen.

Wat leer je toch veel als je op avontuur gaat en niet weet wat je te wachten staat!

Er zijn beste vrienden gemaakt, er is veel gelachen en er zijn ook angsten overwonnen. Prachtig toch? Ik gun iedere jongere om eens uit diens comfortzone te stappen. Wie weet wat je meemaakt...

Julia en ik hebben alweer nieuwe plannen voor 2025 vanuit Stichting Doe Maar!

Wil jij met ons samenwerken in het project als sociale of culturele instelling of als school of jongerencoach?

Wij staan open voor nieuwe linkjes om jongeren in Friesland de kans te geven uit hun comfortzone te stappen.

MDT Divers (2021 - 2024)

MDT is de afkorting van het landelijke project Maatschappelijke Diensttijd. Ik noem het Mooie Dingen Tijd! Dit is een project dat ik als jongerenwerker opzette vanuit Stichting Sociaal Collectief.

Jongeren in Friesland tussen de 12 en 30 jaar kunnen in hun vrije tijd meedoen met MDT Divers en ontdekken aan de hand van workshops en trainingen hun talenten. Tegelijkertijd doen ze iets goeds voor een ander door hun talent in te zetten en een activiteit te organiseren. Jongeren ontmoeten nieuwe mensen, gaan uitdagingen aan, ontdekken hun talenten, gaan samen aan de slag met hun eigen leerdoelen en zetten zich vanuit hun talent in voor hun omgeving.

Het nieuwe kabinet wilde MDT afschaffen

12 september 2024 voerde ik samen met jongeren en jongerencoaches actie hiervoor in Den Haag. In december hoorden we dat MDT toch een doorstart mag maken. Joepie, want ik pleit voor het duurzaam inbedden van de kennis en werkwijze van MDT binnen het jongerenwerk en andere organisaties die met jongeren met MDT bezig zijn of zijn geweest.

Ik denk daar graag met jouw organisatie in mee! 

Voorzitter - theatercollectief 't Verskil (2024 - heden)

’t Verskil geeft een podium aan verhalen van mensen die onderdrukt worden door systemen, stigma’s en discriminatie. Ze geven hen een creatieve uitlaatklep. Mensen ontmoeten elkaar en vinden verbinding in gedeelde ervaringen en solidariteit.

Door middel van participatief theater, muziek, taal en fotografie vertroebelen ze de grens tussen imaginaire creatie en dagelijkse werkelijkheid. Waar in maatschappelijke thema’s veelal meningen worden verkondigd in zwart-wituitspraken, trekken ze bij ’t Verskil ook alle grijstinten op kleurrijke wijze het podium op. Stukjes ervaringen van deelnemers smelten samen tot scènes van het leven. Beelden die je blik grijpen en teksten en muziek die aan het denken zetten.

Pizza Box Art (2020)

In de tijd van corona dat gezellig uiteten niet mogelijk was, waren er steeds meer mensen die thuis eten bestelden en daar van hun pizza genoten in plaats van in een restaurant. Deze tijden waren erg lastig voor horeca ondernemers in Leeuwarden en ik vroeg me af: "Zou het niet geweldig zijn om mensen een extra verrassing te geven wanneer ze de pizzadoos van hun favoriete pizza die ze net hebben besteld openen?" Misschien een kunstwerk? Zou het een glimlach op hun gezicht toveren?"

Daarom begon ik samen met Elisa Ramming PIZZA BOX ART. Iets origineels doen, iets goeds voor de stad en tegelijkertijd wat positiviteit bij de pizza liefhebbers op de bank bezorgen.

De slogan luidde: EAT FOOD. ENJOY ART. SUPPORT LOCALS

Hierbij werkten we samen met drie lokale, creatieve kunstenaars die speciaal voor het project een pizza-artwork maakten. Het project PIZZA BOX ART Leeuwarden ging maandag 18 januari 2021 online via de bestelsite Leeuwarden-Eet en de eigen website van de drie deelnemende pizzeria's.

Buiten de Boot - De Oare (2017 -2018)

Buiten de Boot is een Community Art project en viel onder van het Culturele Hoofdstad project ‘De Reis'. Buiten de Boot is een theatervoorstelling door mensen die -zichtbaar of onzichtbaar, gekozen of ongekozen- buiten de boot vallen. Door middel van theater werd er verbinding gecreëerd tussen betrokkenen en toeschouwers en werden zij nieuwsgierig gemaakt door ze opnieuw te laten kijken naar de wereld waarin we (samen)leven.

Ik hielp mee door middel van het bijwonen van de brainstormsessies binnen het kernteam en bij inspiratieavonden als muzikant van The Wabe en inspirator. Vervolgens deed ik mee als speler en vertelde mijn verhaal over hoe planten met mensen communiceren en emoties aanvoelen.

Never Ending Orchestra (2017 -2018)

NEO, een project vanuit Keunstwurk dat het hele muzikale Friese universum, amateur en professional, met elkaar de verbinding liet gaan tijdens Leeuwarden-Friesland Culturele Hoofdstad 2018.

Denk daarbij aan talentontwikkeling en speelplekken genereren voor lokale muzikanten in de provincie en podia in de stad.

Speciaal voor de kleurrijke wijken in Leeuwarden zocht NEO daar ook verbinding mee. Die zitten natuurlijk ook vol met verborgen muzikanten. Vanuit die wens zijn er in de zomer van 2018 vijf wijkfeesten georganiseerd waarin schoolkinderen, wijkbewoners en de eigen muzikanten betrokken waren.

Hier lees je een artikel over NEO met 3voor12 Friesland

Human Library Leeuwarden (2017)

In de Human Library Leeuwarden kon je geen boeken lezen, maar mensen. Interessante mensen, die je in het dagelijks leven niet snel spreekt.

Een vluchteling, een chronisch zieke, een ex-crimineel, een transgender en een dakloze zaten klaar in de Wasknijper van de Blokhuispoort om voorbijgangers hun levensverhaal te vertellen. In een open gesprek waarin alles gevraagd en besproken kon worden.

Dit project is al actief in 85 landen. Iedereen kan een eigen Human Library organiseren.